Biografie

Klik hier om het boek 'Minder is Meer' van Fred Delfgaauw in te zien 

Fred Delfgaauw werd op 4 januari 1960 in Den Haag geboren. Tot 1984 speelde hij ad hoc bij diverse theatergezelschappen zoals De Haagse Comedie en de Zoetermeerse Komedie. In 1984 richtte hij Studio Peer op. Hij bewerkte klassieke theaterstukken van o.a. Shakespeare, Ibsen, Beckett en maakte ze speelbaar voor één persoon. Zijn voorstellingen bleken, o.a. door hun magie en sterk visuele eigenschappen, geschikt voor een breed publiek.

In 1986 ontving hij een Nederlandse theateronderscheiding: de Hans Snoekprijs voor zijn voorstelling Weg van Waan (De Storm van Shakespeare). Voorstellingen zoals Weg van Waan en Wolkenjas (Peer Gynt van Ibsen) werden meer dan 500 keer gespeeld in Nederland en België.

In 1990 brengt Delfgaauw Mozart, zijn eerste voorstelling voor volwassenen, welke zo goed is ontvangen, dat hij in 1997 weer is hernomen in een nieuwe bewerking. Vanaf Mozart stopt Delfgaauw met het maken van producties voor kinderen. In december 1991 is De Terugreis in première gegaan.

In 1992 komt van Theater Malpertuis uit België de uitnodiging voor een regie van de bewerking die hij van Shakespeare's King Lear heeft gemaakt. Anderhalve week voor de première komt de hoofdrolspeler Dries Wieme door een auto-ongeval om het leven. Delfgaauw is anderhalf jaar niet meer in het theater te zien. Het weerzien met het publiek komt in 1994, alsnog met King Lear maar dan als solovoorstelling  Vorst aan de Grond.

In de jubileumvoorstelling Momenten (1996) breekt hij met 'de vierde wand' in het theater, die staat voor het publiek in de zaal, en flirt zelfs met het cabaret. Momenten is een doorbraak: het publiek komt veelal in groten getale naar de voorstelling.

Vanaf november 1997 speelt Fred de productie 't Gelag, waarin een zoon van een kroegbaas in het voormalige café denkbeeldig een dialoog aangaat met zijn klanten. 't Gelag is wegens groot succes geprolongeerd tot april 1999 en werd finalist bij de Toneelpublieksprijs 1999.

Vanaf 1986 houdt Fred Delfgaauw zich steeds vaker bezig met stemmenwerk.
Via grote internationale castings bureaus als Multi Voice en Euro Voice wordt zijn stemtalent gebruikt voor radio en televisiecommercials. Verder is zijn stem steeds vaker te horen als commentator en bij de tekenfilms van Disney. Zo was hij de Nederlandse stem voor o.a. Robin Williams (de geest uit Aladin), Jim Carry (The Mask), Woody Allan (Antz). De inkomsten uit deze activiteiten doneert hij volledig aan zijn stichting om hiermee uiteindelijk een droom te verwezenlijken; een theater te bouwen zonder subsidie of schulden.

Op 1 september 1998 heeft Fred onder grote belangstelling zijn theater "Peeriscoop", een middelgroot theater, gesitueerd in het centrum van Gorinchem, geopend. O.a. Herman van Veen en Herman Finkers traden tijdens de opening op, om hulde te brengen aan Delfgaauw's initiatief. (www.peeriscoop.nl)
Delfgaauw speelde ook een rol (van Koning Halewijn) in Herman van Veen's film Nachtvlinder, die in augustus 1999 uitkwam.

Met de totstandkoming van theater Peeriscoop veroorzaakt Fred grote bewegingen. Zowel artiesten uit het hele land als wel het bedrijfsleven maakt maximaal gebruik van het prachtig sfeervolle theater.
Vanaf oktober 1999 is de productie Don Q van start gegaan. Geïnspireerd op de vertellingen van Cervantes Don Quichotte, maakten Fred Delfgaauw en tekstschrijver Rob Bloemkolk hun eigen, eigenzinnige bewerking. Deze voorstelling is 238 maal gespeeld in alle schouwburgen van Nederland en Vlaanderen.

Inmiddels heeft Fred Delfgaauw zijn theater aangevuld met een prachtige foyer. De inrichting van de nostalgische foyer bedenkt en bouwt hij zelf. Opvallend hierbij is de geweldige samenwerking met het Gorinchemse bedrijfsleven. Er vindt geen uitwisseling van geld plaats maar een uitwisseling van diensten en middelen. Hiervoor zou hij later de Hendrik Hamel Award ontvangen. In juni 2002 ontvangt hij de PSI Funds Raising Award. Zijn project wordt uitgeroepen tot het beste fondsenwervingsproject van Nederland 2002.

In december 2002 ging de nieuwe voorstelling Kronkels in première. Theatrale hoogstandjes, magische humor en uit het leven gegrepen onwerkelijkheid zoals we dat van Delfgaauw gewend zijn. Een voorstelling die geïnspireerd is op het leven en werk van Simon Carmiggelt.
Op 23 oktober 2004 is wederom de voorstelling Mozart in première gegaan, in een bewerkte versie, waarin Delfgaauw zich ontpopt als raadsman van Antonio Salieri. Op 27 juni 2005 wordt in de Stadsschouwburg te Amsterdam de voorstelling Mozart uitgeroepen tot winnaar van de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2004-2005.

Een speciaal jaar breekt aan. In 2006 staat Fred Delfgaauw 25 jaar op de planken.
Op zaterdag 25 februari 2006 gaat de nieuwe jubileumvoorstelling Minder is Meer in première in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp.
"Is het niet de droom van iedere kunstenaar om met zo min mogelijk zoveel mogelijk te zeggen"
In Minder is Meer laat Fred Delfgaauw zich inspireren door de meest simpele en toch indrukwekkendste momenten van 25 jaar uniek theater. Samen met regieadviezen van Karel de Rooij (Mini & Maxi) is gezocht naar de perfecte eenvoud waardoor Fred Delfgaauw, theatermaker en vertelkunstenaar, zichtbaarder wordt dan ooit.
Voor zijn jubileum heeft Fred Delfgaauw zijn werk ook op schrift samengesteld in de vorm van een boek met de gelijknamige titel "Minder is Meer". Het jubileumboek staat boordevol prachtige foto's van zijn meest recente én voormalige grote voorstellingen, aangevuld met enkele van zijn Pleidooien, welke maandelijks gepubliceerd worden in o.a. de Volkskrant, Trouw en NRC.
Het jubileumjaar 2006 is nog maar net begonnen als op 14 maart 2006 Fred Delfgaauw voor de derde keer wordt genomineerd voor de Toneelpublieksprijs, welke hij in 2005 met zijn voorstelling Mozart verrassend in de wacht wist te slepen. Ditmaal is de nominatie voor zijn jubileumvoorstelling Minder is Meer. Uiteindelijk behaalde Minder is Meer de 9e plek.
Koninklijke onderscheiding voor theatermaker Fred Delfgaauw op 12 april 2006.
Het jubileumjaar van theatermaker Fred Delfgaauw kan niet meer stuk als hij op woensdag 12 april 2006 Ridder in de Orde van Oranje Nassau wordt. Hij ontving een koninklijke onderscheiding. Delfgaauw ontving de onderscheiding uit handen van de commissaris van de koningin in Zuid-Holland de heer Jan Franssen.
En wat zelden gebeurt, gebeurde, Delfgaauw stond paf en had geen woorden meer. Na afloop werd in de foyer een feest gehouden met genodigden uit de Nederlandse theaterwereld, familie en vrienden.
Fred Delfgaauw begint aan zijn 26e theaterjaar.

In het nieuwe theaterseizoen 2006-2007 speelt Fred Delfgaauw in november en december 2006, wegens groot succes en vanwege het Mozart jaar, nogmaals enkele voorstellingen Mozart. Verder zal de voorstelling Minder is Meer in Februari en Maart 2007 wegens groot succes in reprise worden genomen.
Na samenwerking in vele regie-projecten voor de Haagse cabaretier Sjaak Bral zal aan het eind van dit seizoen deze samenwerking met Sjaak Bral nog meer tot uiting komen in een gezamenlijke voorstelling 'Koffiehuis De Ooievaar'.

'Ik wil mijn publiek laten zien

wat voor mij de kunst

van de eenvoud is.'
Fred Delfgaauw